vineri, 29 august 2008

OSHO

Disciplinandu-va ,supunandu-va nomelor si conventiilor locului si epocii,voi va modelati comportamentul,il adaptati.Atitudinile voastre sociale,''constiinta morala'' sunt rezultatul interactiunilor cu mediul vostru, ecoul relatiilor pecare le intretineti cu altii.
Voi nu sunteti singuri pe pamant, voi traiti in grupuri, iar contactele cu altii sunt frecvente si inevitabile. Relatiile va tin loc de identitatea si '' calitatea'' voastra este judecata in functie de ele.Atitudinea voastra trebuie sa fie conforma cu aceea impusa de colectivitate. Insa ce legatura are aceasta colectivitate cu personalitatea voastra simpla si naturala? Niciuna.Societatea nu ar pierde nimic pierzandu-va.Minimul de importanta pe care voi il aveti pentru ea depinde de functiile pe care le indepliniti.Voi nu contati,numai relatiile voastre pot avea o anumita greutate.Voi nu prezentati nici un interes, numai personajul vostru public retine atentia.Fapulca obiectivul educatiei se limiteaza la a face din voi niste rotite familiale si sociale care sa functioneze corect nu are nimic surprinzator.Pentru grupul de care ''apartine'', omul nu este altceva decat un simplu mecanism.
...
Nebunia este pretul pe care trebuie sa-l plateasca o civilizatie bazata pe ipocrizie, pe impostura, pe morala caricaturala.Psihoza insoteste ca o epidemie expansiunea civilizatie.Nu este departe clipa in care lumea va fi o imensa casa de nebuni.Cele doua razboaie ale erai moderne sunt revelatoare.Exploziile care se produc in viata privata - vilolente de tot felul,sinucideri,violuri- si infruntarile sangeroase care ridica grupurile unele impotriva altora, sau le destrama din interior, sunt rezultatul reprimarii. Sub presiunea constrangerilor, fiinta umana este din ce in ce mai incapabila sa duca o viata cu adevarat morala ,adica naturala.Intr-o zi sau alta,ea nu mai rezista tensiunii, minciunii devenite greu de asumat.Ipocrizia constienta apare atunci drept cea mai acceptabila solutie.
...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu