miercuri, 17 decembrie 2008

Cele patru legaminte

"Cele mai importante legaminte sunt cele facute cu sine.Prin aceste legaminte puteti afirma cine sunteti, ce simtiti, ce credeti, cum trebuie sa va comportati" Don Miguel Ruiz
"In cazul in care constientizam compromisurile care ne guverneaza viata si constatam ca visul vietii noastre nu ne place, este necesar sa ne schimbam legamintele.", spune autorul cartii "Cele 4 legaminte".
Ce sunt aceste legaminte?
Sunt convingerile noastre despre lume, viata, despre noi insine. Acest sistem de convingeri este asemuit unei "Carti a Legii" si reprezinta adevarul pentru noi. Fara a pune la indoiala nici unul din legamintele din aceasta culegere de "legi", ne conducem viata pe baza fricii. Don Miguel Ruiz ne ofera o cale de a inlocui convingerile care ne fac rau cu convingeri liber alese, care sa ne puna la conducerea propriei vieti.
Cele patru legaminte1. Fiti impecabili in tot ce spuneti!
Nu rostiti decat adevarul. Nu afirmati decat ceea ce ganditi cu adevarat. Nu folositi cuvintele pentru a jigni sau pentru a barfi, lucru valabil inclusiv pentru voi. Aplicati puterea cuvantului in sensul adevarului si al iubirii.
2. Nu luati nimic la modul personal!
Nimic din ceea ce fac altii nu are vreo legatura cu voi. Tot ce afirma si tot ce fac ei este proiectia propriei lor realitati, a propriului lor vis. Daca deveniti imuni la opiniile si la actiunile celor din jur, nu veri mai fi victimele unei suferinte inutile.
3. Nu faceti presupuneri inutile!
Cautati in voi curajul de a pune intrebari si de a exprima ceea ce doriti cu adevarat. Comunicati cu cei din jur cat mai clar cu putinta, evitand astfel neintelegerile, tristetea si dramele inutile. Acest legamant este suficient pentru a va transforma radical viata.
4. Faceti intotdeauna tot ce va sta in putere!
Indiferent de circumstante, faceti tot ce va sta in putere. Veti evita astfel autojudecarea, criticile si regretele inutile.Adoptarea celor patru legaminte presupune multa vointa si perseverenta, pentru ca o mare cantitate din puterea personala este "prinsa" in vechile convingeri gresite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu